Uw vakantiegangers brengen ten minste een derde van hun vakantie al slapend door. Kwalitatief bedlinnen speelt zonder twijfel mee in hun welbevinden. Om het te beschermen, is het gebruik van een matrasbeschermer een verplichte stap.
Elke nacht verliezen we vocht (gemiddeld een halve liter) terwijl we slapen, dromen en bewegen. Een boek lezen, chillen of e-mails lezen, zijn dingen die we graag doen in bed. Uw vakantiegangers willen er graag ontbijten. Haren, koffie, stof … uw matrassen zien heel wat af.
Dankzij de matrasbeschermer, die vaak chemisch behandeld is, worden onze matrassen beschermd tegen onzuiverheden, bacteriën en huisstofmijt. Hij mag worden gewassen in de wasmachine en staat garant voor een goede hygiëne en een langer leven voor de matras en helpt te vechten tegen allergenen.
HOE DE BESTE BESCHERMING KIEZEN VOOR UW BEDDENGOED?
De vorm, het materiaal en de waterdichtheid zijn de 3 elementen waarmee u rekening moet houden wanneer u een matrasbeschermer koopt.
DE VORM VAN DE MATRASBESCHERMER
Steeklaken
Het klassieke steeklaken bedekt alleen het oppervlak van het bed (het ligvlak). Het wordt vastgehouden door 4 elastieken aan de verschillende hoeken van de matras. Het heeft als voordeel dat het licht gemoltoneerd is en heel gemakkelijk losgemaakt wordt. Ikea, Inch of La Redoute bieden een heel groot assortiment. Ook de winkel waar u gewoonlijk bedlinnen koopt, zal u een gevarieerde keuze kunnen aanbieden.
Hoeslaken
Dit type matrasbeschermer lijkt op een klassiek hoeslaken. Het beschermt het ligvlak en de zijkanten van de matras. Het is vaak goedkoper dan een steeklaken, blijft goed zitten maar draagt niet bij tot het comfort van het bedlinnen.
HET MATERIAAL VAN DE MATRASBESCHERMER
Er zijn verschillende soorten materialen op de markt, waaronder de bekendste: jersey, spons en molton.
Hoes met sluiting
Lijkt op het hoeslaken maar heeft als verschil dat het de hele matras inpakt. Zichtbaar de beste oplossing voor een optimale bescherming tegen huisstofmijt en andere bacteriën. Toch kan het ook minder comfortabel zijn omdat het niet vast blijft zitten. Plooien en bewegingen kunnen een onaangenaam gevoel met zich meebrengen. U kunt ook een topdekmatras op uw bedden leggen. Vooral interessant als u beschikt over harde matrassen, dan kan het zorgen voor meer comfort. Maar deze vervangt de matrasbeschermer niet die beschermt tegen vlekken.
Jersey :
Een zeer soepele gebreide stof, licht en tegelijk stevig. Wordt gewaardeerd omwille van de elasticiteit en het gevoel van comfort. Vaak is het gemaakt van katoen, maar het kan eveneens synthetische vezels bevatten zoals polyester.
Spons:
Een zachte en comfortabele stof. Wordt gewaardeerd voor zijn absorberende karakter en ook omdat het gemakkelijk lucht doorlaat. Het bestaat vaak uit een mengeling van polyester en katoen.
Molton:
Zeker te gebruiken in de winter! Wordt graag gebruikt omwille van de zachtheid, het aangename gevoel en vooral … voor de warmte. Bestaat vaak enkel uit katoen, heeft als voordeel dat het 100% biologisch kan zijn.
WATERDICHTHEID VAN DE MATRASBESCHERMER
In de eerste plaats is de waterdichte matrasbeschermer de beste verdediging tegen vlekken en vocht. Toch is er een groot nadeel: sommige materialen laten geen lucht door. Heeft u al eens geslapen op een plastieken matras? Dan krijgt u een gevoel van vochtigheid en intense warmte. Als u kiest voor waterdichtheid, kies dan zeker een waterdicht type dat wel lucht en waterdamp doorlaat (bv. polyurethaan).
TIPS VAN ARDENNES-ETAPE:
- investeer in kwaliteitsvolle bescherming;
- kies voor waterdichtheid maar houd rekening met het ademende aspect van de matrasbeschermer;
- was de bedbeschermers regelmatig (idealiter na elk verblijf);
- koop dubbels zodat u op alles voorbereid bent;
- denk aan het comfort en koop geen hoezen met sluiting (niet vast) en kies soepele materialen zoals jersey;
- kies stoffen die behandeld zijn tegen allergenen.