Op ontdekkingstocht naar eetbare planten in hartje Ardennen

Wat een buitenkansje dat ik een natuurwandeling in de Ardennen kon meemaken die volledig in het teken stond van wilde planten en kruiden, hun geneeskrachtige weldaden en hun culinaire eigenschappen. Ik verkeerde in het gezelschap van een echte expert op het vlak van de wilde flora en in dit artikel geef ik je een voorsmaakje en een korte beschrijving van deze didactische gezondheidswandeling die plaatsvond in Wéris in de buurt van Durbuy.

 

Op een vrijdagmorgen in april ben ik naar Wéris getrokken, één van de mooiste Ardense dorpjes van Wallonië om er deel te nemen aan een begeleide wandeling over wilde en geneeskrachtige planten. Dit kleine, landelijke dorp ligt in de gemeente Durbuy en het is voor natuurliefhebbers een fantastisch plekje….

Je kunt er eindeloos wandelen in de Ardense bossen die dit vredige, fleurige plaatsje omzomen. Er zijn ook tal van mogelijkheden om er in een pittoreske vakantiewoning van Ardennes-Etape te logeren.

Daar is het dat ik op een frisse ochtend onder een pril lentezonnetje Simon heb ontmoet. Simon is een natuurgids die niet alleen gespecialiseerd is in wilde planten, maar ook in geneeskrachtige planten en kruiden. Hij is echt bezeten door zijn passie voor de wilde flora en heel fervent bezig met al het goeds dat de natuur aan de mens te bieden heeft. Simon is er zich ook ten zeerste van bewust dat we de natuur moeten respecteren en tijdens onze wandeling draait hij er zijn hand niet voor om om verschillende malen zwerfvuil op onze route op te rapen.

Een mooie ontmoeting

 

Wat de aanleiding is geweest tot mijn ontmoeting met Simon? Mijn interesse voor de helende krachten en eigenschappen van wilde, eetbare planten. Dat heeft mij altijd al gefascineerd. En dan te bedenken dat die planten hier in de Ardennen in overvloed aanwezig zijn en dat niemand daar oog voor heeft.

Gelukkig ben ik een echte bofkont en heb ik in gezelschap van Simon, de natuurdeskundige, de eindeloos helende weldaden en de vele culinaire genoegens van onze wilde planten en kruiden kunnen ontdekken, en dan nog in de Ardennen.

Alles over eetbare en geneeskundige planten

Eén ding is zeker, van deze educatieve wandeling ben ik minder dwaas teruggekomen en… mijn eetlust is erop vooruit gegaan.

Van de weegbree over het klein hoefblad tot de netel en de spar, de geneeskrachtige en culinaire ontdekkingen stapelden zich op en ik kan ook niet zeggen dat ik op mijn honger ben gebleven! Zoals je ongetwijfeld al begrepen hebt, hou ik inderdaad van lekker eten, maar ik ben ook sportief. Tips en tricks over hoe je voortdurend in conditie blijft, vind ik dan ook razend interessant. En die waren er in overvloed. Simon heeft me tips gegeven over de voedingswaarden, de geneeskrachtige eigenschappen en de culinaire troeven van de vele wilde planten en kruiden die hier in de Ardense contreien groeien.

Tijd voor een proeverij…

Tijdens de wandeling heb ik voortdurend gegeten, een geplukte bloem of een kruid of soms heb ik zoals een ree direct aan de boom geknabbeld, echt! Deze natuurwandeling bracht mij terug naar de bron en zorgde voor een ontegensprekelijke bewustwording. Ik besef nu dat enorm veel planten die hier in de Ardennen aanwezig zijn, eetbaar zijn op voorwaarde dat ze in de ideale omstandigheden geplukt worden natuurlijk.

Meidoorn

Eerst heeft Simon mij weegbree met haar lichte nasmaak van paddenstoelen en haar helende krachten laten proeven. Inderdaad, weegbree heeft een bloedstelpende werking bij snijwonden, maar ze verzacht ook de irritatie bij steken of beten. En als je niet gestoken werd, dan kan je weegbree eveneens gebruiken om je salade of je vlees op smaak te brengen. Je zult zien, het is smakelijk en bovendien gratis!

Weegbreeblad

Weegbree bloem

Vervolgens heb ik veldzuring geproefd. Deze plant is overvloedig in onze weiden aanwezig en heeft tal van bloedzuiverende en digestieve krachten. Dit is een tip voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijk detoxproduct. In veldzuring zitten eveneens de vitaminen B en C, magnesium en kalium. Ontbreekt het je even aan inspiratie bij het koken van je eten? Probeer eens veldkers.

Je kunt het tijdens het braden aan de olijfolie toevoegen. Je krijgt er een lichte, mosterdachtige smaak door en sap voor je saus! Ik heb ervan geproefd en ik kan je verzekeren dat je de mosterd doorsmaakt …mosterd gehaald in Wéris, niet in Dijon ;-)!

Een andere openbaring voor mij: een brandnetel verschaft meer proteïnen dan een stuk Belgisch witblauw. Ik heb er een handvol van gegeten nadat Simon mij had uitgelegd welke techniek ik moest toepassen bij het plukken en vastnemen van de blaadjes. En? Heerlijk en vast en zeker een tip voor de epicurische sportievelingen en zij die graag eten!

Brandnetel

Simon heeft me ook enkele dennennaalden en naalden van de douglasspar voorgeschoteld. Die laatste hebben een uitgesproken smaak van geitenkaas terwijl de dennennaalden eerder naar eucalyptus smaken. Als kers op de taart heb ik mijn tanden in een berkenblad gezet, recht van de boom! Wat zeg je daarvan? Net zoals ik dat ook bij de naalden van de naaldbomen heb gedaan. Het is immers nog een stuk fascinerender als je alles kunt proeven net zoals de wilde dieren het doen!

Tijdens deze educatieve wandeling heb ik voortdurend andere dingen bijgeleerd: ik denk hierbij aan de geneeskrachtige werking en de culinaire troeven van de berenklauw, zuring, klein hoefblad, hoefblad, madeliefjes en vele andere planten. Ik heb ook naar vele vogels kunnen kijken en luisteren, landschappen kunnen bewonderen en de platgereden paden van Wéris kunnen ontdekken…

Douglasspar

Rumex

Hoefblad

Berenklauw

Wilde planten eten: is er een risico?

Als je behoedzaam plukt, zijn er geen noemenswaardige risico’s aan verbonden. Wel mag je deze planten niet om het even waar en wanneer plukken. Zo wees Simon me erop dat het belangrijk is om deze wilde flora niet in moerassen of op plaatsen waar de dieren van het bos voorbij komen, te plukken, kwestie van geen toxines of andere voor onze gezondheid gevaarlijke parasieten op te eten. Maar op dat vlak kun je gerust zijn. Simon weet exact waarover hij praat en precies daardoor is dit uitje in het vroege lentezonnetje des te geschifter en interessanter.

Deze natuurdeskundige heeft me eveneens tips en tricks aan de hand gedaan en verteld wat ik moet doen wanneer ik een niet eetbare wilde plant heb doorgeslikt of wanneer ik door een slang gebeten word bijvoorbeeld. Want ja, zelfs als je met je miserie moederziel alleen bent midden in het bos, kun je jezelf uit je benarde situatie redden. Meer zeg ik er niet over. Het moet een verrassing blijven.

Wat je moet weten voor je aan dit avontuur begint

Voorzie goede wandelschoenen, weerbestendige kledij, een rugzak en een fles water. Het water dient niet alleen om de dorst te lessen, maar ook om tussen de verschillende proefsessies door de smaakpapillen te spoelen. Regent het of zit het weer niet mee? Dan nog is deze wandeling de moeite waard. Want ja, wandelen in de regen in de Ardennen is zeer goed voor de gezondheid. Bestook Simon maar met je vragen, hij zal je direct van antwoord dienen en je een oprecht en adequaat antwoord geven.

Een wandeling voor iedereen

Ik beveel deze natuurwandeling aan iedereen aan: zowel aan de liefhebbers als aan de gepassioneerde natuur- en florakenners, aan families, aan zij die een bosbad willen nemen, aan vrienden, aan nieuwsgierigen, aan epicuristen, aan keukenpieten, aan kinderen, kortom aan iedereen. Deze educatieve wandeling biedt een schat aan informatie zowel voor mensen die zich interesseren aan een groene keuken als voor mensen die weg zijn van fytotherapie en kruidenkunde. Deze begeleide natuurwandeling wordt aangepast aan de interesses van de deelnemers en heeft als doel hen bewust te maken van de weldaden die onze Ardense bossen en natuur ons kunnen verschaffen. Simon is daar om je te begeleiden, je te gidsen, je opmerkzaam en bewust te maken van de troeven en de geheimen die in dit majestueuze woud, hier vlakbij in de Ardense contreien, schuilgaan.

Wij hebben het geluk in de Ardennen te verblijven of te wonen, laten we dus op respectvolle wijze profiteren van alles wat de natuur ons te bieden heeft.

Speenkruid

Wéris, één van de mooiste dorpen van Wallonië

Indien je nog nooit in Wéris bent geweest, dan moet je daar dringend iets aan doen! Wéris staat bekend om zijn warme hartelijkheid en zijn ideale geografische ligging. Het is één van de mooiste dorpjes van Wallonië, gelegen op een boogscheut van Durbuy, en er valt heel wat te ontdekken: je kunt er dolmens, menhirs, een Gallisch dorp, een broodoven, een Romaanse kerk, de Hainasteen, het Bed van de Duivel en de Place de la Pierre bezoeken. Wéris is ook omgeven door bossen en weiden, de wandelmogelijkheden zijn ontelbaar en het landschap is er eenvoudigweg prachtig! Indien je er met je familie en kinderen verblijft, kun je bijna overal met een kinderwagen wandelen! En de gastvrijheid van de inwoners van Wéris zal je voor altijd bijblijven. Er heerst een gemoedelijke sfeer, iedereen kent elkaar en je zult van deze sfeer kunnen proeven tijdens een maaltijd In « Les Lanternes » of in « La Pierre Levée » waar je de vermaarde “Wérisienne” zult kunnen proeven, het bier van Wéris dat enkel in dit dorp en nergens anders geschonken wordt.

Ik zou Wéris als een echt juweeltje van de Ardennen beschrijven, dat je absoluut moet bezoeken en ontdekken. Je zult er ongetwijfeld goede herinneringen aan overhouden.

de Hainasteen

Heeft dit artikel je zin gegeven om de prachtige Wéris-regio te ontdekken?

Geniet van een verblijf in de Ardennen en ontdek wilde en geneeskrachtige planten