Paddenstoelenwandeling: getest en goedgekeurd

Een wandeling met zoektocht naar champignons is een absolute aanrader, een must do tijdens je weekendje weg in de Ardennen. Deze wandelingen worden overal in Wallonië door specialisten georganiseerd en het zijn ware schattenjachten op maat van volwassenen, lekkernijen voor fijnproevers en een herfstkuur voor iedereen!

 

Een paddenstoelenwandeling, wat houdt dat eigenlijk in?

Wie op zoek gaat naar paddenstoelen, moet zijn wandeling in het gezelschap van een ervaren mycoloog of paddenstoelengids voor dag en dauw aanvangen. Erg lang is de wandeling niet. Ze voert je naar bossen en weiden waar heerlijke, eetbare champignons welig tieren.

Je verneemt niet alleen de naam en de eigenschappen van de champignons (kwestie van ze niet te verwarren met andere, giftige paddenstoelen), maar je hoort ook leuke anekdotes over min of meer heilzaam gebruik en leuke verhalen over ragouts en omeletten. Je hebt met andere woorden zin om meteen aan tafel te schuiven…

Om het iets minder verbloemd te verwoorden: een paddenstoelenwandeling is een wandeling onder begeleiding van een mycoloog die je informeert over eetbare en giftige paddenstoelen die je in de streek waar je met vakantie bent, al dan niet kunt plukken. De route is redelijk kort, georganiseerd en duurt 2 tot 4 uur.

Altijd met je favoriete mycoloog

Hier wil ik echt op hameren! Denk er niet aan om champignondeskundige voor één dag uit te hangen. De studie van paddenstoelen is heel complex. Er zijn onnoembaar vele paddenstoelensoorten. En giftige paddenstoelen hebben er een handje van heel goed op eetbare champignons te lijken.

Tijdens onze laatste wandeling wees de gids ons een paddenstoel aan en hij vertelde ons het volgende: “Toen ik jong was, heb ik pannen vol van die champignons gegeten! Vandaag zou ik er niet één van durven te eten! Deze champignons geven perfect aan hoe het zit met de vervuiling.

Ze nemen de toxines op. Eetbare champignons van 20 jaar geleden kunnen vandaag de dag ten gevolge van de vervuiling vol vergif zitten waardoor ze niet meer eetbaar zijn!”

Onze gids heeft ons talloze avonturen over paddenstoelen verteld. Zelfs de besten kunnen zich vergissen… onmogelijk om zonder mycoloog al die bijzonderheden te achterhalen!

Paddenstoelenwandeling: kinderen toegelaten

Inderdaad. Het risico bestaat dat je kinderen overal zullen rondlopen en de champignons zullen vertrappelen. Het is daarom niet slecht om hen voor het vertrek in te lichten en te sensibiliseren. Dit gezegd zijnde heeft het met kinderen op zoek gaan naar champignons tijdens een wandeling in de Ardennen echt iets magisch!

Je zult pardoes weer naar je kinderjaren gekatapulteerd worden en je zult net als je kinderen geestdriftig in het struikgewas scharrelen, op zoek naar champignons die dan uiteindelijk niet eetbaar blijken te zijn (dankjewel deskundige!). Kinderen hebben een echte arendsblik en ontwaren de paddenstoelen ook onder dode blaadjes.

Zij verwoorden de vragen die jij niet durft te stellen… Het is trouwens een uitstekende gelegenheid om hen warm te maken voor wandelingen. Voorzie zeker wat eten en drinken en iets om doorweekte broeken te vervangen…

Paddenstoelenwandeling in Chevetogne

We hadden om 10 uur ‘s ochtends aan de Esplanade van het Domein van Chevetogne afgesproken. Hoewel de paddenstoelenwandeling gratis was, moesten we wel de toegang tot het domein betalen. Gelukkig is het Domein van Chevetogne een partner van Ardennes-Etape waardoor we met de Gids Ardennes-Pass van een korting konden genieten!

Ter verduidelijking nog even vertellen dat het Domein van Chevetogne geweldig is! Je kunt er perfect een dagje doorbrengen met op het programma een paddenstoelenwandeling, een picknick en een fietstochtje tot aan de speeltuinen. Het Domein van Chevetogne is ook immens groot! Oeps…we zijn 15 minuten te laat!

José Gilles is een vrijwillige gids en wacht ons samen met enkele deelnemers geduldig op. Hij zit met iets in zijn maag. Het is namelijk te warm. Er zullen deze ochtend niet veel champignons zijn.

Hij trakteert ons tijdens de wandeling wel op uitleg, wetenswaardigheden en verhalen over zijn onfortuinlijke ervaringen. Hij nodigt ons uit om volgende maand nogmaals terug te komen en te luisteren naar de deskundige uitleg van een andere vrijwillige mycologe.

Dit was reeds mijn tweede paddenstoelenwandeling. De eerste vond plaats in de bossen van Jalhay. Elke wandeling is anders. Elke gids heeft zijn eigen, persoonlijke benadering van de paddenstoelen. Ik vond het alleszins geweldig!

Zich inschrijven voor een paddenstoelenwandeling

Overal in de Ardennen organiseren de huizen voor toerisme paddenstoelenwandelingen. Gewoon even googelen en je vindt waarschijnlijk een wandeling die vlak bij je vakantiehuis georganiseerd wordt. Denk eraan om je op voorhand in te schrijven. Bel in ieder geval even om te checken of er nog plaats is.

Opdat de wandeling voor iedereen in optimale omstandigheden zou verlopen, wordt het aantal deelnemers vaak beperkt. Soms worden wandelingen omwille van te koude of te warme weersomstandigheden afgelast…

Je checklist voor het plukken van champignons

Elke keer dat ik deelgenomen heb aan een paddenstoelenwandeling, ben ik onwetend als een onvoorbereide toerist op de plaats van afspraak verschenen.

Daarom dit lijstje met materiaal opdat jij als een toerist met kennis van zaken van start kunt gaan:.

  • Een tenen mand met ovale bodem. In plastic zakken verrotten champignons. Bovendien worden ze in een mandje niet gemengd. Indien je geen mandje hebt, zou een papieren zak een goed alternatief kunnen zijn.
  • Een mes of een zakmes om het uiteinde van de champignon af te snijden. Wist je trouwens dat een paddenstoel niet aan de steel afgesneden, maar geplukt moet worden om nadien het uiteinde van de steel af te snijden? Zo’n dingen leer je tijdens een paddenstoelenwandeling. De champignon is de vrucht. De plant bevindt zich onder de oppervlakte. Door de champignon te plukken verminder je het infectierisico en bescherm je dus de plant!
  • Een borsteltje om de pas geplukte en afgesneden champignon af te borstelen alvorens hem bij de andere te leggen. Door dit systematisch te doen heb je later minder werk en worden de champignons van je oogst niet allemaal vuil.
  • Een recent boek over paddenstoelen. Dit is een extraatje. Ik ben natuurlijk zonder al het vermelde materiaal vertrokken. Er was in Chevetogne echter een koppel dat een paddenstoelenboek meehad. Dat was wel handig, want ze markeerden in dat boek alle pagina’s over paddenstoelen die we hadden gezien. Daardoor konden ze de uitleg van de mycoloog beter in zich opnemen.
  • De basiskit van iedere wandelaar die er voor een wandeling opuit trekt: eten, drinken…

De herfst en de paddenstoelen

Een scoop is het zeker niet. Iedereen weet dat de herfst de aangewezen maand is voor het plukken van champignons. In september en oktober kun je je buikje ieder weekend vullen met champignons.

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat je al vanaf de maand april paddenstoelen kunt plukken. Sommige champignons groeien enkel in de lente en komen net na de laatste vrieskou tevoorschijn. Andere champignons groeien op goede weiden het hele jaar door… Spreek erover met je gids. Als het een onderwerp is, dat je echt geboeid heeft, dan loont het de moeite om in een ander seizoen terug te komen!

De champignon is een specerij, geen voedingsmiddel

Ik voelde mij heel erg aangesproken door deze opmerking van onze zeer lieve gids van het Provinciaal Domein van Chevetogne. Ik heb ze dan ook voor het einde gehouden. Een paddenstoelenwandeling is werkelijk een dolfijne activiteit om met vrienden of familie te ondernemen. Alleen al het plezier van buiten te zijn, de herfstgeuren van de bossen op te snuiven, getuige te zijn van het bijzondere licht dat zo eigen is aan dit seizoen.

Verder ook dat gevoel van terug te keren naar je kinderjaren. Het is een interessante en fascinerende ervaring. En aangezien ik een echt lekkerbekje ben, waardeer ik natuurlijk ook het gastronomische aspect van de wandeling!

De paddenstoelenwandeling is met andere woorden een alles-in-één wandeling die perfect tegemoet komt aan de behoeften van het menselijke wezen… Onthou enkel dat de boschampignon gegeten wordt als een kruid. De champignon is een specerij, geen voedingsmiddel.

Dit gezegd zijnde wens ik je heerlijke paddenstoelenwandelingen toe! Deel je tips en ervaringen ook met ons!

ardennen
champignon
wandeling