8 km lang in het spoor van de bevers van Marcourt

De bevers zijn terug in de Ardennen! Laat je kinderen kennismaken met deze verbazingwekkende knaagdieren. Tal van wandelingen geven je de mogelijkheid om de bouwsels van bevers waar te nemen en hun dammen en burchten te bewonderen… In Marcourt (La Roche), staat er een wandeling van 8 km op het programma en die staat volledig in het teken van deze beestjes. Perfect voor kinderen. Gegarandeerd een fascinerende ervaring!

 

Moeilijkheid Gemakkelijk
Afstand 8 KM
Duur 2 uur

 

Deze ochtend heb ik een afspraak met Olivier, eigenaar van een vakantiehuis in Marcourt en Martin Dellicour, bekend fotograaf, om een wandeling te ontdekken die liefhebbers van de Ardennen heel erg op prijs zullen stellen: een wandeling van 8 km in het spoor van de bevers.

Marcourt, wandelbestemming

Marcourt is een ideale bestemming voor je volgende weekendje wandelplezier. De toeristische dienst heeft er verschillende routes bewegwijzerd. De afstanden variëren sterk en zijn zowel geschikt voor occasionele wandelaars als voor ervaren trekkers. De volgende keer is de wandeling naar de hermitage van Sint-Thibaut met het uitzicht op de Ourthevallei in La Roche bij Hotton aan de beurt, maar eerst gaan we de bevers achterna!

Er werden diertjes uitgezet aan het eind van de jaren ’90 en inmiddels voelen ze zich met meer dan 2000 thuis in onze mooie rivieren.

 

De bevers in de Ardennen

De bevers gedijen zeer goed in de Belgische Ardennen. Er werden diertjes uitgezet aan het eind van de jaren ’90 en inmiddels voelen ze zich met meer dan 2000 thuis in onze mooie rivieren. De bever is een vegetariër en voedt zich met gras, blaadjes en schors. Het mannetje en vrouwtje leven als koppel samen met hun jongen. Een beverfamilie bestaat doorgaans uit 5 dieren. De bever bouwt dammen uit takken en slijk. De burchten van de bevers zie je over het algemeen in het midden van een stuwmeertje of aan de oever. Het lijken heuvels. De toegang voor de diertjes bevindt zich onder water.

Een wandeling van 8 km om kennis te maken met de bevers

Olivier heeft deze wandeling uitgestippeld. Ze vertrekt in Marcourt, voert ons omhoog naar Marcouray om ons terug naar een diepgelegen, verkeersvrije, bedding te leiden. Kinderen kunnen er in alle veiligheid hollen, klimmen en springen zonder gevaar voor auto’s.

 

Heel snel zien we de eerste sporen van de bevers. De sporen van de knaagtanden op een jonge boomstam zijn nog vers en getuigen van zijn recente aanwezigheid. Olivier maakt mij attent op een eerste watervlakte en zegt “De bevers zijn hier ook aan een bouwwerf begonnen”. “Ah ja? Waar dan? » Ik speur te midden van de natuurlijke vijver tevergeefs naar beveractiviteiten. Waar moet ik eigenlijk naar kijken? Olivier wijst dan op de takken die stroomafwaarts in de vorm van een halve cirkel opeengehoopt liggen: de aanzet van een dam. Olivier en Martin geven me nog enkele basisweetjes over de bever mee: zijn habitat, zijn eetgewoonten, zijn positieve impact op de natuur…

De bevers, weldoeners der natuur

De komst van de bever in de Ardennen is voor ons heel goed nieuws. Het is een nieuw dier dat men in het wild kan waarnemen en het is fantastisch om het samen met de kinderen te kunnen ontdekken. Als je net zoals ik bent opgegroeid met de tekenfilm “Yakari”, dan zul je begrijpen dat ik koortsachtig stond te popelen om op pad te gaan. Stel je voor, ik zou echte bevers te zien krijgen! De komst van de bever is ook voor de natuur een goede zaak. De bouw van beverdammen reguleert de variaties in debiet van de rivier. De watervlakten zijn een biotoop met een grote diversiteit aan insecten, amfibieën, vogels en kleine zoogdieren die er allemaal hun voordeel uit halen. De ontbossing door de bever beperkt zich tot een zone vlak bij de rivier en draagt bij tot meer lichttoevoer in het dal van de vallei. Laatste voordeel: de relatieve waterstilstand zorgt voor de percolatie en de verrijking van het grondwater.

De indrukwekkende beverdammen

We krijgen tijdens onze wandeling regelmatig constructies van bevers te zien. Soms zijn de dammen reeds oud. De vervlochten takkenconstructies zijn dan namelijk bedekt met vegetatie. Andere dammen zijn overduidelijk recente bouwsels. Beverdammen kunnen een indrukwekkende hoogte bereiken van soms hoger dan 1.5 meter! De route stelt ons in staat om dicht bij de dammen te komen en de constructies van nabij te bekijken.

Beverdammen kunnen een indrukwekkende hoogte bereiken van soms hoger dan 1.5 meter!

 

Kinderen met bevers laten kennismaken

Het is niet waarschijnlijk dat je tijdens je wandeling bevers zult zien. De bever is een schuw dier dat eerder ’s nachts actief is. De aanwezigheid van bevers is dan wel weer heel zichtbaar! Nodig de kinderen uit om de sporen van hun knaagtanden aan boomstronken te ontdekken. Toon hen het verschil in kleur tussen recente en oude knaagsporen, die donkerder van kleur zijn. Heel belangrijk is het hen bij te brengen dat ze de constructies en het woongebied van de bever moeten respecteren. Spoor ze aan om discreet te zijn. De bevers zijn immers aan het slapen. De kinderen zullen gedurende de hele vakantie diep onder de indruk zijn van deze beverwandeling.

Een tocht door bossen

De tocht vervolgt zijn weg en we verwijderen ons beetje bij beetje van de rivier en dus ook van het leefgebied van de bevers. Hier kun je gerust van onderdompeling in de vrije natuur spreken: geen lawaai van auto’s of welke sporen van beschaving dan ook. Denk eraan halverwege een pauze in te lassen. Het hoogteverschil is heel gering waardoor de weg in de zomer toegankelijk is voor terreinbuggy’s. Langzaamaan naderen we Marcouray en gaan we terug naar Marcourt.

Terug in het vakantiehuis

Op de terugweg kun je nog even binnenspringen bij de toeristische dienst in het dorp en op een terrasje genieten van een ambachtelijk biertje. Je vakantiehuis lonkt voor een welverdiende rust. Geniet van het uitzicht en bewonder de foto’s die je tijdens de wandeling gemaakt hebt.

Deel je commentaar en je ontdekkingen gerust met ons. En mocht je een bever gezien hebben, vergeet dan niet ons over die geweldige ervaring te vertellen!