De grootste charme van de Ardennen, dat is de natuur: wild en authentiek. Die natuur beschermen tijdens je wandeling … dat is essentieel en niet moeilijk. Hoe doe je dat? Wandelen, dieren observeren, plukken, picknicken enz. Ontdek de 7 beste tips voor een sensationele uitstap naar het bos met respect voor de natuur.
1. Geen brood voor de eendjes
Aan de oever van een vijver, meer of rivier komen velen in de verleiding om brood te gooien naar de eendjes. Toch doe je dat beter niet. Waarom?
Ten eerste omdat brood helemaal niet geschikt is als voeding voor eenden.
Daarnaast gaat brood dat je in het water gooit gisten, wat zorgt voor de ontwikkeling van bacteriën en ziektes zoals botulisme.
Tot slot gaan ook ratten van het brood eten, waardoor niet alleen hun populatie groter wordt, maar ook de gezondheidsproblemen die ermee gepaard gaan.*
Wandel je met kinderen langs het water, dan kan je de eenden rustig observeren in hun natuurlijke manier van doen, een vertederend spektakel.
2. SOS vogeltje in nood
In de zomermaanden is het niet uitzonderlijk als je een vogeltje vindt dat uit het nest is gevallen. In dat geval mag je het kleintje uiteraard terugzetten in zijn warme nest. Vind je het nest niet? Zet het vogeltje dan op een hoogte, beschut voor roofdieren. Als het diertje gewond is, help het dan en breng het naar een zorgcentrum waar gewonde wilde dieren worden verzorgd.
Ontdek hier het dichtstbijzijnde zorgcentrum voor vogels.
Bel even voor je langsgaat, want als ze niet beschikbaar of onvoldoende uitgerust zijn, kunnen ze je doorverwijzen.
Vervoer het vogeltje met grote zorg, het liefst in een doosje (vb. van karton, zolang het kan ademen).*
Bovendien heeft Natagora twee zorgcentra opgericht:
- in Temploux: Ferme de Temploux, Rue Batys de Soye 1, 5020 Temploux, Tel. 0477/70 98 03
- in Virelles: Virelles-Nature, Rue du Lac 42, 6461 Virelles, Tel. 0476/94 22 25
3. Barbecueën in alle veiligheid
Lekker, leuk, gezellig … barbecue is DE maaltijd bij uitstek om “terug te gaan naar de bron”. Maar het is ook een kunst, namelijk de kunst van vuur maken. En dat is niet zo gemakkelijk, zeker niet in een natuurlijke omgeving.
De gouden regel in de natuur? Maak enkel vuur op de daartoe voorziene plaatsen! Die zijn talrijk in de Ardennen! Zoek op voorhand even een geschikte plaats en vind jouw geluk.
Enkele tips om volop van de maaltijd te kunnen genieten:
- plaats de barbecue op een vlakke ondergrond;
- houd een emmer water en/of een brandblusser bij de hand (beter voorkomen dan genezen);
- vermijd brandversnellers zoals methanol, benzine of brandbare gel …;
- besproei de barbecue nooit met een aanvullende brandstof;
- controleer bij een gasbarbecue steeds de gasaanvoer vóór gebruik en de eventuele vervaldatum van de gasfles;
- zorg ervoor dat je na het eten de gloeiende kolen volledig uitdooft en wacht tot de barbecue is afgekoeld voor je hem verplaatst of de plek verlaat.**
Bij periodes van droogte of tijdens een hittegolf geven we een goede raad: zoek een andere oplossing (het is vaak ook verboden) en … lang leve de picknick!
Twijfel je in volle zomer? Raadpleeg de gemeentelijke instanties van je verblijfplaats. Zij kunnen je informeren over wat in die periode mag en wat niet.
Een verblijf in de vrije natuur
Dankzij deze tips heb je misschien zin gekregen in een vakantie die volledig in het teken staat van de natuur. Sommige van onze vakantiehuizen zijn genesteld in het midden van de Ardense natuur en verwelkomen je in het groen, in kleine kring of in een grote groep. ?
4. Observeer de dieren zonder ze te storen
In de Ardense bossen leeft een indrukwekkende en heel diverse wilde fauna: vogels (spechten, ooievaars, buizerds, valken …), zoogdieren (herten, eekhoorns, everzwijnen …), amfibieën (kikkers, salamanders …), reptielen (hagedissen, slangen …). Sommige soorten zijn makkelijk te benaderen zonder ze in gevaar te brengen: je kan een salamander zien in een beek of een eekhoorn zien klimmen in een boom. Andere dieren zijn wilder en/of moeilijker te bereiken, zoals herten in de bronsttijd bijvoorbeeld. Om deze te observeren zonder ze te storen ga je het best naar een ingerichte “kijkzone”. Of kies voor een thematische wandeling met een natuurgids.
5. Zero waste, maar dan echt ZERO
Een klassieker die we niet genoeg kunnen herhalen: afval neem je mee in je rugzak en gooi je nadien in de juiste vuilnisbak. Langs bewegwijzerde wandelingen staan ook verschillende vuilnisbakken, zo hoef je geen extra gewicht mee te sleuren.
De rokers onder jullie (want ja, we weten dat die er zijn): zorg ervoor dat je sigaret goed gedoofd is en doe je peuken in een zakasbak. Zo vermijd je afval, maar ook het risico op brand.
Bovendien is het altijd handig om tijdens je wandeling een lege zak bij de hand te hebben. Zo kan je eventueel afval dat je langs te weg vindt oprapen en op die manier actief bijdragen tot het behoud van de natuur. Kinderen zijn heel trots als ze kunnen helpen om de natuur te redden.
6. Blijf op het pad, alsjeblief!
Het bosverkeer wordt wettelijk geregeld door het Boswetboek. Elke inbreuk kan worden bestraft, maar vooral als deze betrekking heeft tot respect voor het bos als biotoop en tot het behoud van zijn ritme (vb. gedrag van wilde dieren, evolutie van de vegetatie, interactie tussen het dieren- en plantenrijk, …).
Er bestaan verschillende wegtypes, namelijk:
- een pad: enkel voldoende breed voor voetgangers;
- een weg: breder dan een pad, maar niet aangepast aan autoverkeer;
- een straat: toegankelijk voor iedereen.
Langs paden en wegen
Of je nu voetganger, fietser, ruiter of skiër bent, je dient steeds de wegmarkering te respecteren en op de voorziene weg te blijven. Ze werden om goede redenen aangebracht, zowel voor de natuur als voor de veiligheid.
Fietsers, skiërs en ruiters kunnen wegen en straten door het bos volgen, maar geen paden. Alleen kinderen onder de 9 jaar mogen fietsen op een pad.
In ingerichte zones is verkeer vrij en in alle veiligheid toegelaten.
Verboden terrein
Verkeer is soms tijdelijk verboden en wordt dan ook zo aangegeven. Respecteer steeds de borden in het belang van het bos (vb. bescherming van een bepaald gebied in de broedperiode) en in je eigen belang (vb. in het jachtseizoen).
Aan de leiband
Honden en andere huisdieren moeten aan de leiband worden gehouden.***
Raadpleeg het volledige dossier van het Waals Gewest over verkeer in het bos.
7. Op pluktocht
Paddenstoelen plukken, wat leuk! Maar je hebt er wel de toestemming van de eigenaar voor nodig. In publieke bossen (eigendom van het Waals Gewest) heeft de overheid de toestemming gegeven volgens onderstaande voorwaarden:
- tussen zonsopgang en zonsondergang;
- maximum 10 liter per persoon;
- niet op effectieve jachtdagen (vermeld op aanplakbiljetten).****
Zin gekregen? Volg dan de tips van onze expert voor een geslaagde paddenstoelenpluk. Ken je er niets van, maar zou je het graag eens meemaken? Trek het bos in met een gids voor een paddenstoelenwandeling.
Wilde planten … mmm!
In het bos kun je niet alleen paddenstoelen plukken. Samen met een gids kan je ook op ontdekkingstocht naar eetbare planten. Kennismaken met een andere rijkdom van de Ardense natuur en de waarde ervan appreciëren, ook dat is een mooi gebaar voor de natuur.
Of het nu is om op te eten of om te decoreren, planten pluk je:
- buiten de beschermde zones (vb. Natura 2000 sites);
- door enkel het steeltje af te breken en zeker niet de wortels uit te trekken.
Gezien de grote diversiteit van de Ardense flora is het handig om zich op voorhand te informeren als je wilt plukken zonder gids, want bepaalde planten zijn giftig (het is en blijft de wilde natuur!)
Deze tips zouden je moeten helpen om volop te genieten van je uitstap in de Ardense natuur en om deze unieke omgeving te beschermen. Ga nog wat verder en ontdek hier onze originele en leuke ideeën om kinderen respect voor de natuur bij te brengen.
Nog meer mooie plaatjes!
Ben jij ook fan van prachtige foto’s die je mee de natuur innemen? Volg ons dan op Instagram, daar kijk je je ogen uit!