Je hebt beslist de Ardense wegen of paden per fiets te verkennen. Een uitstekend idee! Of je nu alleen, met vrienden of met kinderen gaat fietsen, het geheim van een geslaagde fietstrip schuilt steeds in een degelijke voorbereiding. Dit zijn de tips van ons favoriete profteam, Bingoal Pauwels Sauce WB.
Het team komt graag trainen in de Ardennen. "Rijden in de Ardennen is altijd fijn omdat je mythische beklimmingen kunt afwisselen met paden midden in de natuur en met minder drukke wegen. Belangrijk om te weten is ook dat de Ardennen veel meer in petto hebben dan de bekende hellingen. Er is zo veel te ontdekken." (Christophe Brandt, teammanager van Bingoal Pauwels Sauce WB). Renner Kenny Molly voegt eraan toe:
"In de Ardennen rijden is altijd een plezier. Je moet op je eigen tempo fietsen. Niets houdt je tegen om jezelf uit te dagen en je aan La Redoute te wagen, zonder te koersen.”
Doe dus zoals al deze professionals: kom genieten in de Ardennen en volg deze tips.
1. Kies een aangepaste tweewieler
Wie er met de fiets op uittrekt, moet steeds de juiste fiets voor de specifieke omstandigheden kiezen om het terrein en de ondergrond het hoofd te bieden. "Het eerste wat je nodig hebt, is een goede fiets met versnellingen op maat van de hellingen,” verduidelijkt Kenny Molly. Christophe Prémont, de trainer van het team, voegt eraan toe:
"Als je versnellingen op je fiets hebt, kan je elke rit gemakkelijker of moeilijker maken, naargelang de manier waarop je ze gebruikt. Je kunt een groter verzet kiezen als het goed gaat, of een kleiner als je het moeilijk hebt.
Wil je hellingen vermijden? Zitten er enkele hellingen in je route? Dan kun je die gemakkelijker maken door een elektrische fiets te gebruiken of door met de versnellingen van je fiets te spelen. Of opteer gewoon voor de RAVeL-routes, die fietsen voor iedereen toegankelijk maken.
2. Rij op je eigen tempo
Als beginner zet je de druk om te presteren maar beter uit je hoofd. Geef jezelf een uitdaging als je daar zin in hebt, maar luister naar je lichaam en rijd op een tempo dat bij je kunnen en het reliëf past. Hellingen vermijden? Niet nodig. Renner Tom Paquot legt uit hoe je ze aanpakt:
“Rijd op je eigen tempo en met een aangepast verzet. Houd een hoge trapfrequentie aan om de top van de heuvel te bereiken zonder in ademnood te raken, en drink veel– een fles water per uur als het warm is. De Ardennen hebben alles: er zijn enkele zeer zware beklimmingen maar er zijn ook erg mooie RAVeL-routes en valleien, zoals die van de Amblève.
Er zijn parcoursen voor iedereen:vlak, middelzwaar en met zware beklimmingen. Volg gewoon de bewegwijzerde routes en kies je route zorgvuldig uit. Ben je geen doorgewinterde fietser? Vermijd dan hellingen zoals de Stockeu en kies een alternatieve route. Het is immers zonde dat je de helling moet opwandelen terwijl je eigenlijk een mooie fietstocht wilde maken.”
Het tempo is des te belangrijker op de beklimmingen.
"Je moet op je eigen tempo rijden. Als je versnellingen op je fiets hebt, moet je ze goed toepassen op hellingen. Gebruik ook geen te kleine verhouding om te vermijden dat je in het ijle trapt. De hellingen vermijden? Dat zou ik niet doen. Want na de helling volgt de afdaling en dat is altijd genieten! In de Ardennen is het trouwens niet eenvoudig om hellingen te vermijden.
Je moet je inspanningen leren te beheersen: begin niet al te gezwind aan een helling om vervolgens na 200 meter te moeten opgeven. Hellingen zijn ideaal om te leren hoe je je inspanningen moet kanaliseren." (Ludivine Henrion, voormalig tweevoudig Belgisch kampioene op de weg, Manager Bingoal-WB Ladies).
Een extra tip van Christophe Brandt
"Wanneer je in de Ardennen gaat rijden, is het belangrijk om de juiste verhouding te kiezen, zodat je de hellingen probleemloos overwint. Een te hoge verhouding is altijd een slechte keuze, omdat je van bij het begin veel kracht moet uitoefenen op de pedalen, waardoor de rest van de klim al snel problematisch wordt.”
3. Regelmatig bijtanken
Hierover zijn de professionals unaniem: neem altijd water mee! "Je moet veel drinken (water of water met grenadine) en goed eten (een banaan, een granenreep). Aarzel ook niet om pauzes te nemen," zegt Kenny Molly. Ludivine Henrion voegt toe: "Neem altijd een drankje mee tijdens je fietstochten. Je moet immers voorkomen dat je zonder 'brandstof' komt te zitten. Natuurlijk kun je ook halthouden bij een leuk terrasje of een benzinestation waar je iets te drinken kunt vinden.”
Waarom we daar zoveel nadruk op leggen? Christophe Brandt legt uit:
"Hydratatie is belangrijk, niet alleen tijdens het fietsen maar bij alles wat je doet. Op de fiets heb je niet altijd de behoefte om te drinken, omdat je door de wind vaak geen dorst of honger hebt. Maar dat wreekt zich later, dus je doet er altijd goed aan om preventief te eten en te drinken. Zeker met kinderen raad ik aan om nooit onvoorbereid op weg te gaan, want het risico bestaat dat je geen eten of drank vindt op afgelegen plaatsen.”
Een extra tip van Christophe Prémont
"Om onderweg goed gehydrateerd te blijven, drink je idealiter een halve liter per uur. Houd dus steeds een drinkbus bij de hand en drink met kleine slokjes. Je kunt de fles vullen met water of, als je wat sportiever bent, er een beetje siroop of een beetje zout aan toevoegen, dat helpt het water in het lichaam te houden.”
En met kinderen, hoe doe je dat?
De Ardennen kunnen een geweldige speelplaats zijn voor kinderen, op voorwaarde dat je een parcours op hun maat uitstippelt. Christophe Brandt legt uit:
"Met je kinderen gaan fietsen in de Ardennen is altijd een goed idee. Wel moeten de kinderen een minimum aan conditie hebben. Mountainbikes en aangepaste uitrusting zijn voor hen een goede oplossing, zodat ze optimaal kunnen profiteren van de geschikte verhoudingen.” En natuurlijk gelden de tips over tempo en versnellingen ook voor jonge fietsers!
Tips van Ardennes-étape
- Rijd je met twee en heb je zeer verschillende niveaus? Opteer dan voor een elektrische fiets! De meest sportieve persoon kan op zijn gewone fiets rijden, terwijl de andere op een elektrische fiets rijdt. Zo haal je (min of meer) hetzelfde tempo, met een aangepast inspanningsniveau voor beide fietsers.
- Rijd je met kinderen jonger dan 12 jaar? Kies dan een route met leuke tussendoortjes: een uitkijkpunt om een hapje te eten, een beekje om dammen te bouwen, de rand van het bos om in de bomen te klimmen ... Zo kunnen ze pauzes nemen en hun nieuwsgierige geest voeden.
- Bij regenweer zijn waterdichte broeken een goede oplossing voor kinderen die het snel koud krijgen. Door ze warm te houden, behouden ze hun energie!