In de schaduw van de Saint-Laurentkerk laat de hoofdstad van de Gaume je haar geschiedenis ontdekken. De stad kreeg het vooral zwaar te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Verder heb je nog idyllische wandelroutes, de Canadese totem en het Gaumemuseum.
Rond Virton liggen allerlei fantastische sites (zoals de Abdij van Orval) en pittoreske dorpen (zoals Chassepierre). Het is een pareltje voor wandelaars die houden van paden die zich een weg banen door een zachte en gulle natuur. Het is ongetwijfeld de beste manier om de rijkdom van deze stad te ontdekken. Of misschien snuif je liever de culturele identiteit van Virton op in het Gaumemuseum. Daar leer je alles over de natuurlijke, industriële en artistieke bijzonderheden van de streek.
Een rijke geschiedenis
Virton bulkt van de geschiedenis. Zo is er de Frans-Duitse militaire begraafplaats voor de gesneuvelden van de gevechten in augustus 1914. Je vindt er 300 individuele Franse graven en 330 Duitse graven (met telkens 4 lichamen). Het Franse ossuarium bevat 2139 onbekende soldaten en het Duitse telt er 306. Tip: volg een van de tien herdenkingspaden (tussen 35 en 85 km lang!) langs de roemruchte plekken van de Slag der Grenzen. En loop zeker ook even langs de Canadese totem. Dit is het symbool van de vriendschap tussen Virton en Canada sinds 1955, toen honderden Canadese militaire piloten er met hun gezin onderdak zochten tot ze in 1967 opnieuw vertrokken. Claude Goffinet maakte in 1992 een perfecte replica van de originele totem.
Copyright foto's: VisitArdenne / Visit Wallonia
De omgeving ontdekken